2011. május 30.

Inkubátor ház épül Pakson

Paks | Az első – többnyire legnehezebb – lépéseket segít megtenni a helyi és Paksra települő vállalkozások számára a Paksi Ipari Park (PIP) Kft. azzal, hogy inkubátor házat épít. A félmilliárd forintos beruházáshoz Európai Uniós forrásból kétszázmillió forintot nyertek el.

Az elmúlt két-három év gazdasági válsága a Paksi Ipari Parkon nem hagyott mély nyomot. A területen körbe nézve a régiek mellett új és épülő telephelyet, csarnokot egyaránt látni. Mint dr. Sztruhár Sándor ügyvezető mondja, idén két fejlesztés zajlott, és már kapuban vannak az újabbak. Az már bizonyosnak látszik, hogy jövőre két-három cég fog hozzá építkezéshez, illetve maga a Paksi Ipari Park Kft. is.

Az önkormányzati cég 200 millió forintot nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv ipari parkok fejlesztését szolgáló keretéből inkubátorház építésére. Az igényelhető teljes összeget megítélték nekik, pályázatuk rendkívül magas pontszámot kapott a bírálaton, ami jelzi, hogy jól átgondolt programot sikerült összeállítaniuk.

A kulcsrakész épület 495 millió forintba kerül. A háromszázmillió forint önerő kisebb részét a Paksi Ipari Park Kft. saját forrásból fedezi, a többit a tulajdonos önkormányzat tőkeemeléssel biztosította. Közös cél ugyanis, hogy a térség jelenlegi, és leendő vállalkozói számára minél több olyan feltételt biztosítanak, amivel felkészíthetik őket az atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó lehetőségek kihasználására. 

Az inkubátorház valamivel több, mint 2500 négyzetméteres, kétszintes lesz. Gondoskodnak az akadálymentességéről, parkolóról, kulturált kiszolgáló egységekről. Belső tereit a variálhatóság jellemzi majd, az igényekhez igazítva rugalmasan lehet kialakítani csarnokokat 100-400 négyzetméterig. A vállalkozások tudnak irodát bérelni, szükség esetén használhatják a tárgyalót, a konferenciatermet, és sok-sok szolgáltatást vehetnek igénybe.

Paksi vagy térségben élő cégeknek, esetleg olyanoknak, akiket még csak foglalkoztat a vállalkozás gondolata, nagy segítséget jelent az elrugaszkodáshoz egy inkubátorház. Általa megtakaríthatók különféle kiadások, az így felszabadult energiákat a szakmai feladatokra, a piac felé lehet orientálni, vázolta dr. Sztruhár Sándor. Az ügyvezető elmondta, rövidesen megkötik a támogatási szerződést, utána egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében kivitelezőt keresnek, jövő tavasszal pedig elkezdődik a beruházás. Az inkubátorház 2012-ben, nagy valószínűséggel az év második félévben adják át. 

A teendő sokasodik, az igazi munka most kezdődik a kivitelezéssel, a szakmai munkaanyagok összeállításával, a betelepülők adta feladatokkal. Az érdeklődőkkel már most kezdik a tárgyalásokat, mindenkit szívesen várnak. Az ügyvezető arról is beszélt, hogy valódi inkubátorházat építenek, ahol egy vállalkozás jóval többet kap, mint műhelyt, irodát. Partnere kívánnak lenni, és lehetőleg mindenben segítségére lenni, azaz szolgálatukba állítani a tapasztalataikat, kapcsolataikat.

Az ipari park és a pályázat számokban

A Paksi Ipari Park területe az 1997-es indulás óta 22-ről 36 hektárra bővült. Húsz cég működik a területen mintegy négyszázötven alkalmazottal. A tavalyi árbevétel meghaladta a 13 milliárd forintot, a helyi iparűzési adó pedig, amelyet az ipari parkban lévő cégek fizettek a 270 millió forintot. A most tervezett projekt teljes költsége közel félmilliárd forint, az Európai Unió Támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával valósul meg. 

Az inkubátorház építéséhez a Paksi Ipari Park területén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretében DDOP-1.1.1/B-09-2010-0002 azonosítószámmal nyújtott be a Paksi Ipari Park Kft. pályázatot. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 199.998.042 forint.